About

De blog ‘Antwerpen Kinemastad’ heeft als doel om op anekdotische en fragmentarische wijze herinneringen op te halen aan de Antwerpse cinema’s van de jaren ’60, ’70 en ’80 van de twintigste eeuw.
Een periode die werd gedomineerd door het zogenaamde Rex-concern van Georges Heylen, een verzameling cinema’s geconcentreerd in de buurt van het Centraal Station.
Via afbeeldingen van affiches, tijdschriften, programmablaadjes, foto’s … proberen we de nostalgische trip ook visueel aantrekkelijk te maken.
Al het gepubliceerde materiaal komt uit mijn persoonlijke verzameling.
Voor de uploads van de ‘Antwerpse Kinema Aktualiteiten’ wens ik uitdrukkelijk Patsofilm (www.youtube.com) te bedanken. Op dit YouTube-kanaal vind je een schat aan materiaal over de Antwerpse cinema’s.
Reageren kan steeds op het e-mail adres antwerpen.kinemastad@hotmail.be.
Veel kijk- en leesplezier.
Frank

18 Responses to About

 1. Dean Wouters says:

  Beste Frank,

  Ongeloofelijk om dit materiaal te vinden. Heel toevallig was ik een hele tijd terug begonnen met een zelfde type blog, maar dan over 80-90 : http://ifablogismade.blogspot.com/

  Ben er net terug mee begonnen, maar dan een tweede, meer volledige versie.

  Tot hoors!

  • cinantwerp says:

   Beste Dean,
   Dank voor je reactie.
   Ik was in het verleden al een aantal keren op je blog gekomen. Ze vormde een inspiratie om zelf ook met een blog over het Antwerpse cinemaverleden te starten. En ik denk zelfs dat het dankzij jouw blog is dat ik de Antwerpse Kinema Aktualiteiten van Patsofilm heb ontdekt op Youtube.
   Als je op zoek bent naar iets of je zit met een specifieke vraag, aarzel niet om te reageren (antwerpen.kinemastad@hotmail.be).
   Veel succes met je blog. Ik kijk ernaar uit om nieuwe aanvullingen te lezen.
   Frank

 2. Beste Frank,

  Gefeliciteerd met een meer dan geslaagde Blog.

  Je beschikt over indrukwekkend materiaal dat ik ook nog nooit heb gezien, elke keer ontdek ik iets nieuw bij elke update !
  Zelf ben ik de webmaster van http://www.antwerpcinema.be; spijtig genoeg door tijdgebrek kan ik mijn site niet verder aanvullen momenteel.
  Daarnaast bezit ik een heleboel spullen van het Rex Concern, gaande van de volledige visionzaal, 35mm projectoren en AKA’s tot 2 glazen inkomdeuren van de Metro.

  • cinantwerp says:

   Serge,
   Dank voor je reactie.
   Ik beken dat ik je site al een aantal jaren geleden heb ontdekt en het altijd spijtig heb gevonden dat er geen updates meer verschenen.
   Onbewust heb ik waarschijnlijk hier en daar wel iets overgenomen van je site om te verwerken in mijn stukjes. Mea culpa hiervoor.
   Jouw verzameling lijkt pas indrukwekkend. Ongelooflijk wat je allemaal hebt, tot zelfs inkomdeuren van Ciné Metro.
   Frank

 3. Dean Wouters says:

  Mijn blog gaat hier verder : http://ifablogismade2.blogspot.com/

  Aangezien ik niet meer op mijn ouwe blog terecht kan, ben ik met een nieuwe versie begonnen.
  Van plan deze wel meer te updaten.

  Fijn om eindelijk gelijkgezinde fans tegen te komen 😉

  Tot hoors!

 4. Elise Vandoninck says:

  Amai, wat een uitgebreide site. Maar precies niets over cinema Corso in Berchem. Die lag op de plaats waar nu het cultuurcentrum van Berchem is gebouwd (Driekoningenstraat 126)

  Hij was een onderdeel van het imperium van Georges Heylen. Ik weet niet precies wanneer hij er gekomen is, maar hij heeft tot eind jaren 70 bestaan (in 1981 is op de plaats het cultuurcentrum opengegaan).

  Voor een artikel in De Nieuwe Antwerpenaar ben ik nog op zoek naar oud beeldmateriaal over deze vroegere cinema.

  Hebben jullie soms nog een oude foto, filmpancarte of dergelijke van de cinema?

  Dat zou geweldig zijn!

  Vriendelijke groeten

  Elise Vandoninck
  Communicatie district Berchem
  tel 03 338 40 09, elise.vandoninck@stad.antwerpen.be

  • cinantwerp says:

   Beste Elise,

   Dank voor je reactie.

   Het is de bedoeling om in de toekomst op deze blog iets te schrijven over de verdwenen Berchemse cinema’s.
   Helaas is het niet zo makkelijk om materiaal te vinden over Ciné Berchem Palace, Cinema De Leeuw of de Corso. Om er maar een paar te noemen.

   Ik heb nog nooit een foto van Ciné Corso gezien, dus ben ook wel benieuwd naar de voorganger van het Cultureel Centrum.

   Wie je misschien kan helpen, is Frank Heirman. Hij is journalist bij Gazet Van Antwerpen en auteur van het boek ‘Het paleis om de hoek’ (over het Antwerpse cinemaverleden).
   Ik weet dat hij voor de voorbereiding van het boek contacten had met de familie Goris, vroegere uitbaters van o.m. Cinema De Leeuw en Cinema Corso.

   In zijn boek vind je op pagina 140 trouwens een prachtige filmaffiche van Ciné Corso voor ‘Tous les plaisirs du monde’ van Gianni Proia uit de vroege jaren ’60.
   Je kan Frank Heirman bereiken via zijn GVA-mailadres: fheirman@concentra.be

   Een andere mogelijkheid is om eens te polsen bij de Heemkundige Kring Berchem. Wie weet hebben zij nog iets over de Corso. Je kan hen contacteren via walter.gysen1@telenet.be

   Ik wens je veel succes met je zoektocht en ben alvast benieuwd naar je artikel in de ‘Nieuwe Antwerpenaar’.

   Frank

 5. Dean says:

  Frank,
  Aangezien dat de Tuf-Tuf in Antwerpen niet meer bestaat, heb jij weet van een tweedehandswinkel (in het Antwerpse of omstreken) waar je nog filmmagazines kunt kopen. Oude Film en Televisies, Oscars, Cinema, dat soort dingen.
  Merci,
  Dean

 6. Dens Bruno says:

  Beste Frank

  Ik heb deze week toevallig jou site ontdekt.
  Het was genieten van al het nostalgische over de geschiedenis van de cinema.
  Ben zelf verzamelaar sinds 1980 al wat met film te maken heeft wil ik in mijn collectie.
  Krantenknipsels , tijdschriften ,boeken en muziek alles wil ik bijhouden.
  Dus toen ik je site ontdekte en de links naar de andere sites was het weeral weg mijmeren naar de tijd van de filmpaleizen.
  In de hoop dat je site nog regelmatig updates plaatst wens ik je nog veel succes en keep up the good work

  Bruno

  • cinantwerp says:

   Beste Bruno,
   Het is altijd tof om een positieve reactie te krijgen. Bedankt!
   En ja, updates zullen blijven komen, misschien niet altijd even regelmatig, maar ik doe mijn best om af en toe een nieuw hoofdstuk toe te voegen aan deze blog.
   Groeten,
   Frank

  • Dean says:

   Bruno : Kom ook eens langs op mijn blog : ifablogismade2.blogspot.com/
   Zul je ook leuk vinden denk ik. Ik verzamel trouwens ook filmtijdschriften van diezelfde periode.

 7. Beste,

  Van de Vlaamse film “Meeuwen sterven in de haven” (oktober 1955) met de Vlaamse acteur Julien Schoenaerts in de mannelijke hoofdrol werd omstreeks die tijd (eind ’55, begin ’56?) in een Vlaams weekblad een fotoroman gepubliceerd (foto’s met onderschriften of tekstballonnetjes, zoals in een strip). Zou iemand mij kunnen zeggen in welk weekblad en wanneer?

  Dank bij voorbaat!

  Beste groet,
  Stan Lauryssens
  info@stanlauryssens.com

  • cinantwerp says:

   Ludo,
   Dank voor je reactie en de prachtige foto. Die foto geeft heel treffend weer hoe cinema’s vroeger hun publiciteit voerden.
   Affiches werden op grote schaal verspreid bij winkeliers en café-uitbaters.
   In ruil voor een zichtbare plaats van de affiche kregen die dan gratis tickets of prijsvermindering.
   Van cinema ‘De Leeuw’ uit Berchem (Drie Koningenstraat) vind je met wat geluk nog wat affiches terug op gespecialiseerde beurzen.

   Na enig opzoekwerk heb ik kunnen terugvinden dat de affiche voor ‘Afscheidsmelodie’ dateert uit 1961 (of misschien iets later). Het is publiciteit voor de Oostenrijkse film ‘Das grosse Wunschkonzert’ van regisseur Arthur Maria Rabenalt. Die film dateert van december 1960, de Belgische release waarschijnlijk van iets later.
   In de rechterbovenhoek van je foto zie je nog een stukje van de affiche van ‘Ik Beken’, oftewel ‘I Confess’ van Alfred Hitchcock, een film uit 1953.
   Begin jaren ’60 werden heel wat films van Hitchcock terug in roulatie gebracht. Eén en ander had te maken met het overweldigende succes van ‘Psycho’.

   Zoals in een van mijn vorige reacties reeds aangegeven, is het mijn bedoeling om nog een blog schrijven over de cinema’s in Berchem. Alleen al in de Drie Koningenstraat had je er een aantal. Maar er was ook de Palace op de Grote Steenweg en zelfs in de wijk Groenenhoek waren er twee bioscopen. Het is alleen heel moeilijk om hier documentatie en illustratiemateriaal over te vinden. Dus wie kan helpen, mag mij steeds contacteren: antwerpen.kinemastad@hotmail.be

 8. Dag Frank,
  Ik volg je al jaren min of meer hier en ben je dankbaar voor de zorgvuldigheid waarmee je het verleden van de Antwerpse bioscoopglorie rechercheert en verslaat. Ook dank aan je lezers, die met z’n allen bijdragen aan deze grote puzzel. Ik had altjd heel graag met je willen afspreken, omdat ik weet dat we veel voor elkaar kunnen betekenen. Een samenloop van omstandigheden heeft me hiervan weerhouden, maar ik denk dat we elkaar zeer nog eens tegenkomen. Wellicht ook op de openbare verdediging van mijn proefschrift over Antwerpen Kinemastad komend jaar? En ik weet nu al dat jij en al je liever lezers nog zo veel meer materiaal hebben en verhalen, dat ik nog een boek zou kunnen vullen. 😉 Ik heb een link naar je blog alvast gedeeld via mijn twitter-account.
  Graag tot lezens of ziens!
  Kathleen

  • cinantwerp says:

   Beste Kathleen,
   Dank voor je mooie reactie op mijn blog ‘Antwerpen Kinemastad’.
   Het doet me steeds weer een plezier als lezers laten weten dat ze met interesse mijn teksten lezen.
   De laatste tijd zijn de updates schaarser, voornamelijk omwille van tijdsgebrek.
   Er zijn plannen om nog iets te schijven over de Cartoon’s (binnenkort 40 jaar actief!), cinema Winterpaleis op de Paardenmarkt, de laatste jaren van het Rex-concern (volgend jaar is het alweer 25 jaar geleden dat de Heylen-zalen failliet gingen) …
   Als je me laat weten wanneer de openabre verdediging van je proefschrift zal plaatsvinden, probeer ik zeker aanwezig te zijn.
   Groeten,
   Frank

   • Dean says:

    Frank,
    Je weet, als het over de laatste 10 jaar gaat van het Rex concern (en de Calypso zalen) dat ik er als de kippen bij ben, he 😉 Voor testimonials en documentatie mag je me zeker contacteren. Ik rakel met plezier die fijne jaren terug op.
    Groeten,
    Dean

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: