Excelsior Films: van St. Pauli naar de Verboden Stad

‘Heylen wist op ongeëvenaarde wijze cinefiele meesterwerkjes te koppelen aan de goorste pulp.’
(Ronnie Pede n.a.v. het overlijden van Georges Heylen in ‘Film en Televisie’ 457, december 1995)

Belgische filmaffiche voor 'The Buddy Holly Story', een Excelsior Film

Belgische filmaffiche voor ‘The Buddy Holly Story’ (1978, Steve Rash), een Excelsior Film

 

Wanneer Georges Heylen op maandag 26 maart 1985 op de radio het ochtendnieuws hoort, kan hij een vreugdedans amper onderdrukken. Maar liefst 14 Academy Awards gaan naar films uit de portefeuille van Excelsior Films, de distributiefirma van de Antwerpse cinematycoon.
De feestelijkheden rond 50 jaar cinema Rex zijn nog maar pas afgesloten of Heylen mag alweer de champagne koel zetten.
In de maanden voor de Oscaruitreiking scoorde Excelsior Films zowel artistiek als aan de bioscoopkassa’s.
Films als ‘Amadeus’, ‘The Killing Fields’, ‘A Passage to India’ en ‘The Woman in Red’ zorgen voor bomvolle zalen. Aan de Rubens, Rex en Sinjoor staan ‘s avonds lange rijen aan te schuiven in de hoop een ticket te bemachtigen.
De Milos Forman-film over Wolfgang Amadeus Mozart blijft zelfs meer dan 70 weken op de affiche staan in de Antwerpse centrumzalen.

Heylen geniet van zijn triomf. Hoewel de baron-in-wording zijn rol bij Excelsior Films omschrijft als ‘raadgever bij de aankoop’, was hij het die eind jaren ’60 uit noodzaak begon met het verdelen van films. Dat Heylen voor zijn aankoopbeleid in die eerste werkingsjaren bakken kritiek kreeg, is hij nog lang niet vergeten.

Publiciteit

14 Oscars voor Excelsior Films (‘Cinema Magazine’ van april 1985, nr. 89, pagina 335)

 

Hoe het begon

De woelige sixties lopen bijna op hun einde wanneer Georges Heylen het aan de stok krijgt met de grote Amerikaanse filmdistributeurs. De baas van het Rex-concern heeft het meer dan moeilijk met de financiële voorwaarden van 20th Century Fox, United Artists e tutti quanti. Voor bepaalde succesfilms eisen ze tot 70% van de ticketprijs op. Ook het feit dat deze majors niet willen bijdragen tot lokale publiciteitskosten zit Heylen meer dan hoog.
Zowel het Rex-concern als de Amerikaanse verdelers spelen het spel hard. Voor Heylen wordt het steeds moeilijker om films te huren bij hen, terwijl het aanbod van de onafhankelijke Belgische distributeurs te ontoereikend is om de Antwerpse centrumzalen van voldoende commerciële films te voorzien.

Er zit voor Heylen niets anders op dan zelf de markt op te gaan. Hij heeft heel wat contacten in Duitsland en koopt er (zo zegt althans de legende) een ‘container met films’.
In de pers blijft Heylen geheimzinning doen over zijn nieuwe activiteit. Wanneer een medewerker van het maandblad ‘Film en Televisie’ hem in het maart-nummer van 1970 interpelleert over geruchten rond de oprichting van een eigen distributiefirma antwoordt hij dat dit ‘volkomen uit de lucht gegrepen is’.
Een paar alinea’s verder dient hij dit al te nuanceren: ‘Door de vele kontakten die wij in het buitenland hebben, zie ik enorm veel films die in normale omstandigheden niet eens België bereiken, maar ons zeer geschikt lijken voor publiek dat in Antwerpen naar de bioskoop gaat. Wij doen dan ook voorstellen om deze films toch naar Antwerpen te krijgen en die voorstellen werden tot nu toe aanvaard’.

Opvallend is dat ‘Film en Televisie’ in die periode heel wat films recenseert zonder vermelding van distributeur: “Der Arzt von St. Pauli’, ‘La Monaca di Monza’, ‘Broadway Deadly Gold’ … Stuk voor stuk films die hun Belgische carrière starten in de Antwerpse Rex-zalen.
Bij één bepaalde film (‘Ich bin ein Elefant, Madame’, Film en Televisie, nr. 152, januari 1970) wordt expliciet de naam ‘Heylen’ als distributeur vermeld.
Pas in december 1970 vinden we in het blad voor het eerst de naam ‘Excelsior’ terug bij filmrecensies van ‘Die Nackte Bovary’ (met Edwige Fenech) en ‘Sartana, Angel of Death’, een spaghetti-western met Klaus Kinski.

De nieuwe distributiefirma heeft meteen een enorme impact op het aanbod in de Antwerpse centrumzalen. In het programmablad AUB 261 (augustus 1970) worden maar liefst drie films met de jonge Duitse vedette Uschi Glas aangekondigd: ‘Hilfe, ich liebe Zwillinge!’, ‘Pepe, der Paukerschreck’ en ‘Klassenkeile’.
In de Rex (‘Antwerpens Prachtkinema’) draait op dat moment de Heintje-film ‘Einmal wird die Sonne wieder scheinen’ en wordt er al volop publiciteit gemaakt voor ‘Das Stunden-Hotel von St. Pauli’ met Curd Jürgens.

AUB

AUB – nr. 261 (augustus 1970)

AUB

AUB – nr. 261 (augustus 1970)

 

Met uitgekiende barnumreclame in huis-aan-huis bladen, kleurrijke affiches (Excelsior blijft tot diep in de jaren ’70 de traditie van de Belgische ‘affichette’ verderzetten, waarvoor dank) en promotie in eigen zalen via de ‘Antwerpse Kinema Aktualiteiten’ wordt de Antwerpenaar naar de cinema gelokt. En met succes. Een film als ‘Der Arzt von St. Pauli’ haalt 30 speelweken in de stationsbuurt.

De contacten met andere Belgische bioscoopuitbaters verlopen in het begin erg amateuristisch. In een interview dat verscheen in ‘Magie van de Cinema’ heeft Jean Zeguers (naaste medewerker van Heylen) het zelfs over ‘straatdistributie’: ‘Onze Paul Corluy ging drie keer per week naar Brussel met zijn camionette. We maakten een afspraak met de exploitanten: als je films wilt huren, kom dan die dag om 10 uur naar de Koningsstraat. Paul had een lijstje met beschikbare titels en daar werden de contracten getekend.’ (‘Magie van de Cinema’, Willy Magiels en Robbe de Hert, uitgeverij Facet, 2004, p. 69).

Later werd in een herenhuis aan de Koningsstraat 306 een officieel kantoor met visiezaal geïnstalleerd. Het merendeel van de administratie bleef echter in Antwerpen gebeuren.

In Brussel en Wallonië daarentegen krijgt Heylen zijn films amper verhuurd. Hij beseft dat andere filmmarkten moeten worden aangeboord om in België een speler van formaat te worden. Via relaties in Frankrijk lukt het al snel om Franse films aan zijn catalogus toe te voegen en niet veel later worden ook deals afgesloten met Italiaanse en Britse producenten.

Publiciteit van Excelsior Films in het Franstalige vakblad 'Ciné Presse'

Publiciteit van Excelsior Films in het Franstalige vakblad ‘Ciné Presse’ (17 januari 1976)

 

Een gouden zet doet Heylen met de aankoop van de disitributierechten van de Samuel Bronston-catalogus. Met het heruitbrengen van o.m. ‘El Cid’, ’55 Days at Peking’ en ‘Circus World’ zorgt hij ervoor dat zijn cinema Rubens (‘Het grootste scherm van België’) toch de broodnodige spektakelfilms kan brengen in een periode dat de Amerikaanse distributeurs hem boycotten.

En er was niet enkel Excelsior Films. Ook via Filimpex verdeelde Heylen films. Volgens ex-medewerker Willy Magiels was het oorspronkelijk de bedoeling om Franse films via Filimpex te verdelen, maar na een tijdje werd dit denkspoor verlaten. Bedoeling was vooral om financiële risico’s over twee aparte nv’s te spreiden.

Georges Heylen met Claude Lelouch aan de ingang van de visiezaal van Excelsior Films in Brussel

Georges Heylen met Claude Lelouch aan de ingang van de visiezaal van Excelsior Films in Brussel n.a.v. de release van ‘Toute une vie’ (januari 1975)

 

Hits & …

Eind jaren ’70 – begin jaren ’80 is een ware bloeiperiode voor Excelsior. De catalogus bestaat zowel uit commerciële serieproducten en de betere genrefilm, als meer cinefiele kost.
Het bedrijf roomt succesvol de Europese markt af: denk aan de Paul Verhoeven-films, de kaskrakers van Louis De Funès en Jean-Paul Belmondo, soft-porno uit Duitsland (‘Vanessa’, ‘The fruit is Ripe’, ‘Island of a Thousand Delights’, Heylen moet zeker een boontje hebben gehad voor Olivia Pascal), producties van EMI (de Agatha Christie-verfilmingen ‘Death on the Nile’, ‘The Mirror Crack’d’) en festivalfilms uit Italië en Duitsland.

Publiciteit in 'Cinema Magazine' van april 1979

Publiciteit in ‘Cinema Magazine’ nr. 21 van april 1979, pagina 2

 

Ook onafhankelijke Amerikaanse producenten maken kennis met Heylen. Een deal met Orion Pictures in de jaren ’80 verzekert Excelsior van films als ‘RoboCop’, ‘Desperately seeking Susan’ (Madonna), ‘No Way Out’ (Kevin Costner) en zowat alle Woody Allen-films uit dat decennium.

Excelsior is niet bepaald vies van platte actie en regelrechte sensatie: in de periode 1982-1983 distribueert Heylen de serie-producten van het beruchte Israëlitische duo Menahem Golan en Yoram Globus (Cannon Films). De grote Antwerpse schermen worden wekenlang geteisterd met ‘Hercules’ (Lou Ferringo), ’10 to Midnight’ (Charles Bronson) en een hele reeks ‘Lemon Popsicle’-films (‘Hot Bubblegum’, ‘Private Popsicle’, ‘The Last American Virgin’).

Dit alles maakt dat Excelsior Films in de jaren ’80 marktleider wordt in België. Het laat zelfs de grote Amerikaanse distributeurs ver achter zich.
De cijfers die het magazine ‘Trends’ op 29 november 1985 publiceert laten aan duidelijkheid niets te wensen over.
Van de 394 films die in 1984 werden vrijgegeven in Brussel waren er 62 die het label ‘Excelsior’ droegen (of 15,73 % van het aanbod).
In de ‘Top 10’ van de distributeurs stond Excelsior dan ook afgetekend bovenaan.

 1. Excelsior Films (62 films)
 2. CIC (52 films)
 3. Warner/Columbia (35 films)
 4. Belga (34 films)
 5. UGC (30 films)
 6. Daska (28 films)
 7. Gaumont (27 films)
 8. Ciné Vog (20 films)
 9. Fox (14 films)
 10. Metropolitan (14 films)

(CIC stond voor ‘Cinema International Corporation’ en was sinds begin jaren ’70 in Europa de distributeur voor Paramount, Universal en MGM).

In de zalen van het Rex-concern overheersen de films uit de catalogus van Excelsior.

In de zalen van het Rex-concern overheersen de films uit de catalogus van Excelsior (‘Het Nieuwsblad’ van vrijdag 17 juli 1981).

 

… Misses

Het was niet altijd rozengeur en maneschijn bij Excelsior Films. Verkeerde inschattingen, foute keuzes, het niet nakomen van eerder gemaakte afspraken, gesjoemel met facturen … Een kleine bloemlezing uit tijdschriften en boeken allerhande.

Het  mislopen van ‘Apocalypse Now’

‘Hoe het komt dat de Coppola-film door Elan wordt uitgebracht en niet door Mercury (dat al jaren pretenderde de filmrechten verworven te hebben) of door … Excelsior.
Een paar maanden voor het Cannes-festival 1979 plaats greep, ging het distributiekantoor Mercury feitelijk uit de run door de fusie met Stellor. In het kontrakt dat Coppola vier jaar voordien met Mercury had afgesloten, werd nadrukkelijk vermeld dat de overeenkomst tussen beide partijen zou vervallen, mocht Mercury ophouden met zijn distributie-aktiviteiten. Wat in 1979 gebeurde, maar waar Coppola geen weet van had. Tijdens het Festival Van Cannes, ging Excelsior, Mr. Heylen himself, de Coppola-familie op de hoogte brengen van deze feiten. Coppola zelf vond het niet leuk in een seksverhuurkantoor (Stellor is dat zo ongeveer) verzeild te zijn geraakt. Coppola wees naar de kontraktbreuk en meteen zat de Cannes-winnaar zonder Belgische distributeur. Excelsior bood zijn diensten aan, maar door het toevallige feit dat dat één van Coppola’s advokaten goede relaties had met de Amerikaanse Walt Disney-vertegenwoordiger van het Belgische Elan-verhuurkantoor, kon Excelsior g’dag zeggen tegen de ‘Gouden Palm’ en ging Elan ermee lopen.’

Uit ‘Film en Televisie’ van februari 1980 – nr. 273, pagina 5.

Uiteindelijk zou Excelsior later nog het Coppola-experiment ‘One from the heart’ (1982) en de Zoetrope-productie ‘Hammett’ (1982, Wim Wenders) distribueren, maar beide commerciële fiasco’s werden als verliespost weggeschreven.

Ruzie met producent Matthijs Van Heijningen

De Nederlandse filmproducent Matthijs Van Heijningen staat in 1977 aan het begin van zijn carrière wanneer hij met Heylen een overeenkomst afsluit voor de Belgische distributie van de film ‘Het Debuut’. Het is een film over een gevoelig onderwerp (de seksuele relatie tussen een pubermeisje en een veertigjarige man). De film krijgt van de Belgische Katholieke Filmliga het label ‘voor volwassenen – negatief’. Dit betekent ondermeer dat ‘Gazet Van Antwerpen’ (toen nog echt de ‘rechtse krant van Linkeroever’) geen publiciteit voor ‘Het Debuut’ zal toelaten.

‘Met ‘Het Debuut’ had ik ook zo’n nare ervaring. Met Excelsior Films had ik een bedrag van 10.000 gulden afgesproken: 5.000 vooraf te betalen en 5.000 bij de première. Toen bleek dat de Roomse pers de film niet lustte en dat er ook geen publiciteit mocht voor gemaakt worden. De film werd wel uitgebracht, maar Mr. Heylen kwam niet met de restrerende 5.000 gulden over de brug’.

Matthijs Van Heijningen in ‘Film en Televisie’ van december 1983 – nr. 319, pagina 28.

Van Heijningen produceert later nog succesfilms als ‘De Lift’ en ‘Ciske de Rat’, maar met Excelsior doet hij geen zaken meer.

De breuk met Thorn EMI

Patrick Duynslaegher schetst zonder namen te noemen hoe het tot een breuk komt tussen Excelsior en Thorn EMI na de Antwerpse première van ‘A Passage to India’ (David Lean, 1984).
Opportunist én kersvers filmdistributeur Jan Verheyen profiteert van de situatie.
Duynslaegher omschrijft het als ‘één van de smakelijkste anekdotes uit de annalen van de vaderlandse filmexploitatie’.

‘De timing zat perfekt toen Verheyen bij Thorn EMI binnenviel. Thorn EMI had namelijk net een einde gemaakt aan zijn werkrelatie met de vorige Belgische distributeur, nadat die een faktuur had ingediend voor de promotie van één van hun topfilms. Voor de première werden zogezegd twee olifanten uit Bali overgevlogen, terwijl de arme beesten gewoon uit het lokale circus in Deurne afkomstig waren. Dankzij deze olifantengeschiedenis had ‘Independent’ zijn eerste package deal versierd. Eén van die relatief kleine Thorn EMI produkties ‘Catholic Boys’ bracht in Vlaanderen meteen twaalf miljoen op’.

Uit ‘Knack’ van 19 oktober 1988, pagina 49.

Heylen scheurt zijn broek aan ‘Ran’

Georges Heylen doet er in de jaren ’80 alles aan om de titel van ‘Baron’ te verwerven. Politici en andere gezagsdragers worden gevleid met uitnodigingen voor avant-premières van prestigieuze films.
Met ‘Ran’ (1985) van de Japanse grootmeester Akira Kurosowa ziet hij de kans schoon om zijn blazoen nog wat verder op te poetsen. Het is de eerste film in vijf jaar van de bejaarde regisseur en critici en cinefielen kijken reikhalzend uit naar het resultaat.
Heylen wil dan ook kost wat kost de distributierechten voor België.

Toenmalig perschef Willy Magiels herinnert zich hoeveel Excelsior Films betaalde voor de film.

‘Met zijn filmdistributiefirma Excelsior betaalde hij 17 miljoen frank (425.000 euro) voor de Japanse film ‘Ran’. Dat verdien je natuurlijk nooit terug’.

Uit ‘Het paleis om de hoek’ van Frank Heirman, uitgeverij BMP, 2006, pagina 112

Heylen organiseert op 7 oktober 1985 een gala-avant première van ‘Ran’ voor le tout Anvers. Eén en ander wordt gekaderd in de 100ste verjaardag van de ‘Algemene Vereniging van Beroepsjournalisten in België’ en de 50ste verjaardag van Ciné Rex. Opbrengsten van de avond gaan naar de ‘vzw Behoeftige Blinden’.
De film van bijna drie uur weet het premièrepubliek niet echt te boeien en heel wat genodigden verlaten vroegtijdig de zaal. Ook de commerciële carrière van ‘Ran’ is geen succes.
Zou het kunnen dat ‘Ran’ mee verantwoordelijk was voor de ‘fall and decline’ van het Heylen-imperium? Vanaf midden jaren ’80 begint Heylen meer en meer zalen te sluiten en ook het aanbod van Excelsior Films daalt in kwaliteit en kwantiteit.

Uitnodiging voor avant-première van 'Ran'

Uitnodiging voor avant-première van ‘Ran’ (07/10/1985)

 

De magere jaren

Naarmate de eighties vorderen krijgt Excelsior het steeds moeilijker om lucratieve contracten af te sluiten.
De verslechterende financiële toestand van het Rex-concern speelt zeker een rol, maar ook de wijzigingen op de internationale filmmarkt en de opkomst van enkele jonge wolven hebben een invloed.
Jan Verheyen en Marc Punt laten met Independent Films een frisse wind waaien door de Brusselse Koningsstraat. Net zoals MPG, Alternative Films en Concorde. Ze vissen allemaal in dezelfde vijver als Excelsior.

Zelfs Michel Apers (ja, de man die Monty en Cartoon’s oprichtte en zo ‘luis in de pels’ was voor het Rex-concern) kan het tij midden jaren ’80 niet keren wanneer hij in dienst treedt bij Georges Heylen.

‘The Last Emperor’ (1987, Bernardo Bertolucci) moet zowat de laatste prestigeproductie van Excelsior Films geweest zijn.
In november 1987 werden voor de Belgische première nog eens alle zeilen bijgezet: bezoek van acteurs en producers aan Antwerpen, persconferentie in zaal Goya, luisterrijke vertoning in de Rex met receptie achteraf … De ‘Antwerpse Kinema Aktualiteiten’ waren er uiteraard ook bij en dankzij het You Tube-kanaal van Patsofilm kunnen we een nostalgische trip maken naar een ‘Antwerpen Kinemastad’ dat krampachtig zijn grandeur in stand poogde te houden. 

 

Het einde

Begin jaren ’90 was het meer dan duidelijk dan Excelsior Films geen rol van betekenis meer speelde. Was de distributiemaatschappij enkele jaren eerder nog een echte slokop, nu moest men zich beperken tot enkele schaarse films die niet verder kwamen dan een paar speelweken in de eigen zalen. Of wie herinnert zich nog ‘Blood oath’ (1990, met Bryan Brown), ‘Don’t tell her it’s me’ (1990, met Steve Guttenberg) en ‘Spymaker, the secret life of Ian Fleming’ (1990)?
Het einde van Het Rex-concern in september 1993 betekende meteen ook het einde van Excelsior Films. De verschillende maatschappijen van Heylen waren zo nauw met elkaar verweven dat de Rechtbank van Koophandel niet anders kon dan ze zo goed als allemaal failliet te verklaren.
Een roemloos einde. Volgens cijfers van Frank Heirman verdeelde Excelsior Films/Filimpex in een periode van bijna 25 jaar zo’n 1003 films (iemand die een lijst heeft van alle films?). Een indrukwekkend aantal. Dankzij de  voorkeursbehandeling die Heylen deze films gaf in zijn eigen zalen groeiden ze dikwijls uit tot onverwachte successen. Zo werd de Village People-draak ‘Can’t Stop the Music’ enkel in Antwerpen een hit. Maar evenzeer zorgde Heylen ervoor dat zowat elke Antwerpenaar kennis maakte met het oeuvre van Wolfgang Amadeus Mozart.

Belgische filmaffiche voor 'Vanessa'

Belgische filmaffiche voor de Excelsior-film ‘Vanessa’ (1977, Hubert Frank)

 

Persoonlijke Top 10 

Om af te sluiten mijn persoonlijke Excelsior Films – Top 10: een mengeling van onvervalste meesterwerken, cinefiele hoogstandjes, nostalgie uit de kindertijd en puur commerciële pareltjes.

 • Les Fous du Stade (1972, Claude Zidi, gezien in Ciné Rubens, november 1972): Een klasgenoot van het vierde leerjaar wist met zoveel enthousiasme de grappen en grollen van Les Charlots na te vertellen dat ik deze film absoluut wou zien. Nu hopeloos gedateerd, toen goed voor een heerlijke woensdagnamiddag in de Rubens samen met mijn mama.
 • L’Aile ou la Cuisse (1976, alweer Claude Zidi, gezien in Ciné Quellin, december 1976): De comeback van Louis De Funès na enkele jaren van inactiviteit omwille van gezondheidsproblemen. De ‘symphonie’ die Vladimir Cosma componeerde voor deze film blijft een pareltje.
 • Hurra, die Schule brennt! (1969, Werner Jacobs, gezien in Ciné Tosca op de Bredabaan te Merksem waarschijnlijk in 1971): Excelsior verdeelde zowat alle films van kindsterretje Heintje. Ideaal amusement om te programmeren in de talrijke stadsrandzalen die Heylen toen nog had. Onder geen enkel beding durf ik de film opnieuw te bekijken. Het moet een mooie herinnering blijven.
 • Scanners (1981, David Cronenberg, gezien in Ciné Brabo, mei 1981): Eerste kennismaking met de Canadese grootmeester en ook eerste kennismaking met Ciné Brabo. ‘Scanners’ was de openingsfilm van dit mini-zaaltje in de kelder van het Century Center. Heylen zou Brabo bijna exclusief gebruiken voor allerhande horror.
 • The Terminator (1984, James Cameron, gezien in Ciné Metro I, februari 1985): Bulldozer Arnold Schwarzenegger in een non-stop actiefilm van James Cameron.
 • Quadrophenia (1979, Franc Roddam, gezien in Ciné Quellin, november 1979): Rivaliteit tussen Mods en Rockers in het Brighton van de vroege jaren ’60. Humo organiseerde een avant-première in de Quellin en ik was bij de gelukkigen.
 • Die Ehe der Maria Braun (1979, Rainer Werner Fassbinder, gezien in Rex Club, maart 1980): De commerciële doorbraak van Rainer Werner Fassbinder. Openingsfilm van de gezellige Rex Club, het antwoord van Heylen op het succes van Cartoon’s in de Kaasstraat.
 • Superman, the movie (1978, Richard Donner, gezien in Ciné Rubens in februari 1979): Mijn herinneringen aan deze film kwamen al aan bod in eerdere post. Waar anders dan in de Rubens (‘Het grootste scherm van België’) kon deze film worden vertoond?
 • The Elephant Man (1980, David Lynch, gezien in Ciné Odeon, december 1980): Overrompelende filmervaring in de ‘oude’ Odeon (Frankrijklei), aangrijpende film verpakt in de beste zwart-wit fotografie ooit.
 • Dawn of the dead (1978, George A. Romero, gezien in Ciné Metro, februari 1980): Tweede deel uit de Zombie-cyclus van George A. Romero. Als 16-jarige met enkele klasgenoten gezien in Ciné Metro, een zaal die toen veel weg had van een groot uitgevallen grindhouse. Een jaar later werd de Metro gerenoveerd en omgebouwd tot een duplex.

Eervolle vermeldingen voor ‘Tess’ (Roman Polanski), ‘The Kentucky Fried Movie’ en ‘An American Werewolf in London (beiden van John Landis), ‘The Deer Hunter’ (Michael Cimino), ‘Platoon’ (Oliver Stone), ‘The Commitments’ (Alan Parker), ‘They all Laughed’ (Peter Bogdanovich), ‘Southern Comfort’ (Walter Hill), ‘Sex, Lies and Videotapes’ (Steven Soderbergh) en ‘Married to the Mob’ en ‘Something Wild’ (beiden van Jonathan Demme).

Belgische filmaffiche voor 'The Deer Hunter'

Belgische filmaffiche voor ‘The Deer Hunter’ (1978, Michael Cimino)

 

Tot slot

Wie wil reageren op deze blog (correcties, aanvullingen, bedenkingen, herinneringen …) kan gebruik maken van de knop  ‘Geef een reactie’. Een mail sturen kan ook: antwerpen.kinemastad@hotmail.be
Heb je suggesties voor een volgende blogpost? Ik kijk uit naar je reactie en beloof elk voorstel in overweging te nemen.
Bij het opruimen van zolder of kelder materiaal gevonden dat bruikbaar kan zijn voor deze blog over het Antwerpse cinemaverleden? Laat mij gerust iets weten.

 

 

Advertentie

30 Responses to Excelsior Films: van St. Pauli naar de Verboden Stad

 1. jef.davidse@skynet.be says:

  Ik denk dat ik een quasi volledige lijst van door Excelsior/Filimpex verdeelde films kan geven vanaf 1973. De ‘Duitse’ periode ligt dan achter ons.
  1973: The Getaway (Peckinpah)
  The Glass House
  What? (Polanski)
  Henry VIII and his six wives
  Turks Fruit
  The Life and Times of Judge Roy Bean (John Huston)
  Antony & Cleopatra (regie Charlton Heston)
  Addio Zio Tom (Jacopetti)
  Liza (Ferreri)
  Mimi Metallo
  ’t Is a Pity she’s a Whore
  Jonny & Jessy (Wies Andersen)
  R.A.S. (Yves Boisset)
  A Warm December (regie Sidney Poitier)
  The Grasshopper
  Bluebeard
  The New One Armed Swordsman (de eerste regulier uitgebrachte kung fu film)
  The House that Screamed
  Demons of the Mind
  The Outside Man (Jacques Deray)
  The Possession of Joel Delanney
  The Babymaker
  Struggle for Rome
  Fear is the Key
  The Casino
  La Grande Bouffe
  The Heroes
  14 Amazones
  La Veuve Couderc
  A Man To Respect
  La Scoumoune (Belmondo)
  Le Droit d’Aimer
  De nonnen van Sanct Arcangelo
  Hannie Caulder
  The Railway Children
  A Touch of Class
  1974: Lady Caroline Lamb
  Kama Sutra
  All the way, Boys
  The Three Musketeers (Richard Lester)
  Nightwatch
  Battle of Fists
  Il n’y a pas de feu
  My Name is Nobody
  Fists of Vengeance
  Une Belle Affaire
  Bloedige Zwaarden
  Carry on abroad
  The Creeping Flesh (Freddie Francis)
  Le Concierge
  Made
  The Impossible Object
  Errinerungen an die Zukunft
  What the Peeper saw
  The Wrath of the Wind
  Day of the Dolphin
  6 Rue de Calvaire
  Jonathan
  Maffia Mob
  The Italian Connection
  Le Train (Trintignant en Romy Schneider)
  Andere verhalen van Canterbury
  Black Beauty
  Jory
  Lust for a Vampire
  Robinson and the Tiger
  Trotta
  Scars of Dracula
  Tombs of the Blind Dead
  Naakt over de schutting
  The Black Pirate
  On the Buses
  Romance
  Gold
  Mutiny on the buses
  La main à tuer
  Lions of St. Petersburg
  Holiday on the buses
  Zorro the fox
  Bloedige gieren van Alaska
  The Return of the Living Dead
  Flatfoot
  L’ombre d’une chance
  Blood from the Mummy’s Tomb
  Life & Death
  The Doberman Gang
  Vincent, François, Paul et les autres
  J & S, een outlaw koppel
  Le horloger de Saint-Paul (debuut Tavernier)
  Nini Kurkentrekker
  S.P.Y.S.
  Julius Caesar tegen de piraten
  The Four Musketeers
  Two Gladiators
  7 tegen Rome
  Blood Brothers
  Les Grands Sentiments…

  Wordt vervolgd

 2. jef.davidse@skynet.be says:

  1975: Piaf
  From the Police
  Flavia the Heretic
  Goliath & the Seven Deadly Sins
  The Klansman
  Toute une vie
  Sesso Mato
  The Final Programme
  Undine
  Flesh for Frankenstein
  Bella Donna
  Le Hasard et la Violence
  Supermarkt
  Sometimes life is hard
  Der Fussgänger
  Maciste, the Strongest Man…
  They Call Me Hallelujah
  Le maître et Margueritte
  Take Me High (Cliff Richard)
  The Tamarind Seed
  The Eternigine Project (?)
  L’important c’est d’aimer
  Blood Money
  Clay Pigeon
  Julia en de mannen
  Apassionata
  Keetje Tippel
  Sepolta Viva
  The Wicker Man (!)
  Tommy (Ken Russell/The Who)
  Behind the Door
  Sgt. Klems
  Virilita
  Le jeu avec le feu
  The Sicilian Connection
  Rooie Sien
  Three the hard way
  Que la fête commence
  Deux corniauds et un general
  Un jour la fête
  Shout at the Devil
  Challenge to White Fang
  12 + 1
  La Rivale
  Flatfoot goes East
  La Nièce
  Salut les frangines
  Le vieux fusil (!)
  4 dimensies van Greta
  Profumo di Donna
  The Man from Hong Kong
  La course à l’echalotte
  Ce cher Victor
  L’incorrigible

 3. jef.davidse@skynet.be says:

  1976: Marieken van Niemegen
  A Genius, Two Partners…
  Goodbye, Bruce Lee
  Bons baisers de Hong Kong
  Le Sauvage
  Mariage
  Death Dive
  The Climber
  Savage Man, Savage Beast
  The Tempter
  Der Edelweisskönig
  Adieu Poulet
  12 Chairs
  Diamond Mercenaries
  Death Race 2000
  7 Morts sur Ordonnance
  Ondergedoken in Skt.Pauli
  The Happy Hooker
  L’Alpagueur
  Fantozzi
  That Lucky Touch
  Ten Little Indians
  Mon Dieu, comment je suis tombée
  Les 12 Travaux d’Astérix
  Lipstick
  Botschaft der Götter
  Face to Face
  Het jaar van de kreeft
  Buffalo Bill and the Indians (Altman)
  Spanish Fly
  Aces High
  Attention les yeux
  Vanessa
  The Entertainer
  Premier Eté
  Canonball
  Hoe groeide onze liefde
  Max Havelaar
  Space Amoeba
  L’aile ou la cuisse
  Le corps de mon ennemi
  Sex o’ clock USA
  Mark of the Devil
  Mado
  Vizi Privati
  Russian Roulette
  The Slipper and the Rose
  De dolste kever ter wereld (geen Disney)

 4. jef.davidse@skynet.be says:

  1977: Phoenix & Griffin
  Carrière d’une femme de chambre
  Le Jouet
  Getting Even
  Eat My Dust
  Jeder Stirbt fûr Sich Allein
  Chatterbox
  Cross of Iron (Peckinpah)
  Mes chers amis
  Dagboek van een non
  Adventures of a Private Eye
  Madame Claude
  The Longest Bridge
  René la canne
  Psychic Killer
  Colargol
  Grieks Fruit
  Speedtrap
  Soldaat van Oranje
  L’animal
  The Prince and the Pauper
  Dynamite Woman
  Abba, the Movie

 5. jef.davidse@skynet.be says:

  1978: La première fois
  The Amsterdam Kill
  Sex with a Smile
  Stunts
  High Velocity
  The Choirboys
  Are You Being Served?
  Ransom
  La Zizanie
  Joy of Flying
  Keep it up Downstairs
  Echtbreuk op z’n Italiaans
  Bluff
  Het debuut
  The Silver Bears
  La Marche Triomphale
  The Van
  The Black Pirate
  Het woud van onze liefde
  Un borghese piccolo
  The Divine Nymph
  Hitler, een carrière
  The Stud
  My Sister and I
  Panic in New York
  The Big Racket
  The Plumber’s Mate
  L’homme objet
  The Sweeney
  Warlords of Atlantis
  Taxi Girl
  Driver
  I Nuovi Mostri
  The Wild Geese
  The Sweeney 2
  Mountain of the Cannibal God
  Island of a 1000 Delights
  The Buddy Holly Story
  The Silent Flute
  Der Bibel Hat Richt
  Monkey’s Uncle
  Death on the Nile
  Vous n’ aurez pas l’Alsace
  Summer Night Fever
  Vas-y Maman
  Molière
  That’s Carry On
  Who is Killing the Great Chefs of Europe?
  Pinkeltje
  Autumn Sonata
  Mon premier amour

 6. jef.davidse@skynet.be says:

  1979: Les Ringards
  Superman
  Une histoire simple
  Ashanti
  Love & Bullets
  The Boys from Brazil
  The Kentucky Fried Movie
  The Chosen
  Le pion
  The Shout
  The Deer Hunter
  L’amour en fuite
  Exit 7
  Bulldozer
  Le cavaleur
  L’argent des autres
  Juffrouw Langbeen
  God Told Me To
  Primo Amore
  Killer Fish
  Jaguar
  The Island of the Fish Men
  Escape to Athena
  City on Fire
  Happy Working
  The Big Sleep
  Avalanche Express
  Zombie
  Adventure in Arabia
  Quadrophenia
  A nous deux
  Tess (Polanski)
  Love at First Bite
  Deutschland im Herbst
  Die Ehe der Maria Braun
  Somebody killed her husband
  Clair de femme
  Uit elkaar
  The Lady Vanishes
  Casotto
  Over The Edge
  I am for the Hippopotamus
  Moritz…lieber Moritz
  The 39 Steps
  Good Luck Miss Wyckoff

  • jef.davidse@skynet.be says:

   Ik verbeter mezelf: Happy Working moet Hardly Working zijn, een film van Jerry Lewis die bij ons zijn wereldpremière beleefde. Toegegeven: Jerry was toen zijn hoogtepunt voorbij.

 7. jef.davidse@skynet.be says:

  1980: The Legacy
  Bête mais discipliné
  Hurricane
  Caro Papa
  Watership Down
  Murder by Decree
  C’est pas moi
  Spetters
  De prof en de pestkoppen
  The Tempest
  L’avare
  Teens & Jeans
  The Sheriff and the Satellite Kid
  The Bitch
  Gevaarlijk Speelgoed
  The Big Red One
  Roller Boogie
  Sunnyboy and Sugarbaby
  De dokteres krijgt strepen
  The Awakening
  Can’t Stop The Music
  Fleisch
  La gueule de l’autre
  Les sous-doués
  Een pak slaag
  Caligula
  Emanuelle queen of Sados
  Animalympics
  Scum
  Just a Gigolo
  Cola, Candy, Chocolate
  The Seawolfs
  Der Mädchen Krieg
  Return of Superbug
  Tusk
  King of Gypsies
  Breaking Glass
  The Elephant Man
  Superman II
  Little Lord Fauntleroy
  Yeti

 8. jef.davidse@skynet.be says:

  1981: Rataplan
  The Jazz Singer
  Grijpstra en de Gier
  The Mirror Cracked
  All Quiet on the Western Front
  Hostage Tower
  Cocktail Molotov
  McVicar
  Sonntagskinder
  Viens chez moi
  Maniac
  The lion of the desert
  The Onion Field
  A Change Of Seasons
  Lili Marleen
  Scanners
  Fade to Black
  La Terrazza
  Le bar du téléphone
  Go Hog Wild
  Le roi des cons
  Death Ship
  Bloody Moon
  Three Swedish Girls in Hamburg
  Est-ce bien raisonable?
  Why did you pick on me?
  Inside Moves
  Fort Apache, the Bronx
  Hopscotch
  Theo gegen dem Rest
  The Long Good Friday
  Terror Eyes
  Dracula in Oberbayern
  L’amant de Lady Chatterley
  Ik, Christiane F.
  Sono Fotogenico
  Le choix des armes
  Endless Love
  Fantasme der liefde
  The Ninth Configuration
  Het dolle weekend
  Garde à vue
  Le professionel
  Messalina
  Love Camp
  Time Bandits
  La soupe aux choux
  Das Boot
  Montenegro
  De agente
  An American Werewolf in London
  Silver Dream Racer
  Marilyn
  Le maître d’école
  Hoge hakken, echte liefde

 9. jef.davidse@skynet.be says:

  1982: Don’t go in the House
  Tout feu, tout flamme
  Tales of Ordinary Madness
  Ragtime
  La guerre du feu
  Joop Meloen
  Lola
  Bloody Birthday
  Evil Under the Sun
  Les plouffes
  Loving Couples
  Het meisje met het rode haar
  S.O.B.
  Allons z’enfants
  Une étrange affaire
  Love in First Class
  The Private Eyes
  Erotica
  Diva
  Venom
  Die Bleierne Zeite
  Les sous-doués en vacances
  Southern Comfort
  Linda
  L’etoile du Nord
  The Sword & the Sorcerer
  The Love Bug Rally
  De wraak van de Chinees
  Confessions of a Driving Instructor
  Hot Bubblegum
  X-Ray
  Veronica Voss
  Galaxina
  One From The Heart
  Hammett
  Naked Fist
  Zombie’s Lake
  Let’s Spend The Night Together (Stones)
  Honky Tonk Freeway
  Hell Night
  Detective de choc
  Summer Lovers
  Deux heures moins le quart …
  T’empêches tout le monde
  Alligator
  Mad Mission
  Virus
  Evilspeak
  Aphrodite
  Deadly Blessing
  Alone in the Dark
  Chanel solitaire
  The Last American Virgin
  Sex with a smile
  Brittania Hospital
  De boezemvriend
  Monty Python at the Hollywood Bowl

 10. jef.davidse@skynet.be says:

  1983: Une affaire d’hommes
  Cathérine chérie
  Slapstick
  Who Dares Wins
  Young Doctors in Love
  Rambo: First Blood
  The King Of Comedy
  Les diplomés du dernier rang
  Ma femme s’appelle reviens
  Enigma
  The Gods Must Be Crazy
  Le beau marriage
  Le ruffian
  Le battant
  Frances
  Banzai
  They all laughed
  That Championship Season
  Le corbillard de Jules
  L’honneur d’un capitaine
  King of the Mountains
  Private Popsicle
  The Red phoenix
  L’Africain
  Treasure of Four Crowns
  Nana
  The Wicked Lady
  Ten to Midnight
  De getemde dwarsligger
  L’été meurtrier
  La vie est un roman
  Merry Xmas, Mr. Lawrence
  Smorgasbord
  Lucretia Borgia
  Naked Fist
  Zombie Holocaust
  Lone Wolf McQuade
  Coup de foudre
  De orgie van Caligula
  The Face of a City
  Mother’s Day
  Tygra
  Zapped
  Class Reunion
  Vivement Dimanche
  Bomber
  The Concrete Jungle
  Bad Boys
  Hercules
  Table for Five
  Pauline à la plage
  Parasite
  Le marginal
  La femme de mon pôte
  Ninja Warriors
  Creepshow
  Jungle op stelten
  Garçon
  L’ami de Vincent
  Mephisto

 11. jef.davidse@skynet.be says:

  1984: Les compères
  Scrubbers
  Prison Camp Girls
  Ziggy Stardust & The Spiders From Mars (concert Bowie)
  Le grand carnaval
  Sahara
  Fanny Hill
  Sword of the Valiant
  XTRO
  The Missionary
  Ator
  Police Woman
  Cross Creek
  Gorky Park
  Krull
  Die Flambierte Frau
  Harry & Son
  Class
  Broadway Danny Rose (Woody Allen)
  Jacht op monokini’s
  Le jeune marié
  Screwballs
  Tchao Pantin
  De duivel van het eiland
  Le bourreau des coeurs
  Scandalous
  Krieg und Frieden
  Silkwood
  Le faucon
  Fort Saganne
  Just Before Dawn
  If you could see what I hear
  Die Weisse Rose
  Chained Heat
  Tender Mercies
  Supergirl
  Beat Street
  Jungle Warriors
  Misunderstood
  Die Unendliche Geschichte (The Never Ending Story)
  Up the Creek
  The Woman in Red
  Amadeus (!)
  Joyeuses Pâcques
  Les ripoux
  Liste noire
  The Terminator
  The Killing Fields
  Savage Streets

 12. jef.davidse@skynet.be says:

  1985: The Hit
  Crimes of Passion
  Codename Wild Geese
  A Passage to India
  Histoire d’O 2
  Flight 90
  The Falcon and the Snowman
  Tranches de vie
  Les rois du gag
  All Of Me
  The Purple Rose of Cairo
  Code of Silence
  Desperately Seeking Susan
  The Mean Season
  Joy et Joan
  Ran
  Strange Invaders
  Flesh & Blood (Paul Verhoeven)
  Hold Up
  Profs
  Honeymoon
  Kiss of the Spiderwoman
  Prizzi’s Honor
  Supergirls in 3D

 13. jef.davidse@skynet.be says:

  1986: The Heavenly Kid
  Remo Williams
  Maxie
  Poison Camp Girls
  Colonel Redl
  Otto en de gekke wereld
  Turtle Diary
  Defence of the Realm
  Eleni
  A Certain Fury
  The Secret Admirer
  House
  The Lightship
  Absolute Beginners
  L’unique
  Tenue de soirée
  Hannah and her Sisters
  The Mission
  El amor bruja
  9 1/2 Weeks
  Rosa Luxemburg
  L’amour propre
  Zone rouge
  FX
  I Love You
  Dance With a Stranger
  Salvador (Oliver Stone)
  At Close Range
  Hell Camp
  Car Trouble
  Miracles
  Black Moon Rising
  Just Between Friends
  Trouble in Mind
  Critters
  The Haunted Honeymoon
  Malandro
  Männer
  The Name Of The Rose
  The Dark Side of Love
  Better Off Dead
  Mélo
  Sid ’n Nancy

  • jef.davidse@skynet.be says:

   1987: Power
   The Fourth Protocol
   Le môme
   The Girl in the Picture
   The Mosquito Coast
   American Dreamer
   Platoon
   Association de malfaiteurs
   Half Moon Street
   When the Wind Blows
   Gothic
   Personal Services
   Prick Up Your Ears
   Back to School
   The Chain
   Extremities
   Radio Days
   Something Wild
   The Three Amigos
   A Nightmare on Elm Street 3
   Attention, bandits!
   Good Morning Babilonia
   Malone
   Robocop
   The Last Emperor
   The Believers
   No Way Out
   A Prayer for the Dying
   Hope & Glory
   Maurice

  • jef.davidse@skynet.be says:

   Nog 3 films vergeten:
   A Room With A View
   Macaroni
   Inspecteur Lavardin

 14. jef.davidse@skynet.be says:

  1988: Renegade
  September
  Best Seller
  House of Games
  Prince of Darkness
  Wish You Were Here
  White Mischief
  Man On Fire
  Quiet Cool
  Throw Momma From the Train
  No Man’s Land
  Amsterdamned
  Rita, Sue and Bob too
  Looking For Eileen
  The Cough Trip
  The Unbearable Lightness Of Being
  Teenwolf Too
  Colors
  The House on Carroll Street
  A Month in the Country
  Cherry 2000
  Hairspray
  Johnny B. Good
  Bull Durham
  The Green Inferno
  Nicky & Gino
  The Dressmaker
  Quelques jours avec moi
  A Time of Destiny
  Adieu, je t’aime
  A Handful of Dust
  Cop
  Me & Him
  Married to the Mob

 15. jef.davidse@skynet.be says:

  1989: Mississippi Burning
  Eight Men Out
  Experiment in Fear
  Mujeres al borde de un ataque de nervios (Almodovar)
  My Demon Lover
  Dirty Rotten Scoundrels
  The Prince of Pennsylvania
  Critters 2
  Hotel Terminus
  Mac and Me
  Another Woman
  Sex, Lies & Videotape
  Track 29
  The Raggedy Rawney
  A Crack in the Mirror
  Great Balls of Fire
  Last Exit to Brooklyn
  La Révolution Française 1 + 2
  Try This One For Size
  The Package
  The Vidiot from UHF
  My Left Foot
  The Deceivers

 16. jef.davidse@skynet.be says:

  1990: Vanille fraise
  Crimes And Misdemeanors
  She-Devil
  Lambada
  Believed Violent
  Tremors
  Nuns on the Run
  Heart Condition
  The Teenage Mutant Ninja Turtles
  Stanno tutti bene
  Chopin’s Impromptu

 17. jef.davidse@skynet.be says:

  1991: Das Schreckliche Mädchen
  Reversal of Fortune
  The Comfort of Strangers
  The Field
  Spymaker
  La contre-allée
  Alone in America
  The Commitments
  Don’t Tell Her It’s Me
  Blood Oath
  Papa ante portas
  Wicked

 18. jef.davidse@skynet.be says:

  1992: Highway to Hell
  Rama Dama
  Where Angels Fear To Tread
  Till There Was You
  Love Crimes
  The Miracle
  Volare, volare
  Rhapsody in August (Kurosawa)

 19. jef.davidse@skynet.be says:

  1993: Twenty One
  The Favour, the Watch and the Very Big Fish

 20. Vreemd dat Excelsior zelden de rechten op oudere films wenste te verwerven.
  Enkele uitzonderingen: de films van Jacques Tati, de grote producties van Samuël Bronston, de Winnetou-films van Harald Reinl, Porgy & Bess, een Laurel en Hardy-compilatie.

 21. Zelfs in de beginjaren zaten er ook ‘waardevolle’ films in het Excelsioraanbod: The Go Between, Sacco & Vanzetti, Trotta, Werkers gaan naar de hemel, I Clowns (Fellini), The Raging Moon, The Assassination of Trotsky, L’attentat, …

 22. Frank says:

  Beste Jef,
  Dank voor je overzicht van de Excelsior-films uit de periode 1973-1993.
  Voor filmliefhebbers wordt het parcours van de distributiefirma van Georges Heylen meteen heel wat duidelijker.
  Het is mijn bedoeling om ooit tot een volledige inventarisatie te komen van de catalogus van Excelsior / Filimpex. Jouw input is een eerste aanzet die kan tellen.
  Al denk ik dat er toch ergens iemand moet zijn die de lijst kant-en-klaar ter beschikking heeft …
  Je lijst lijkt me quasi-volledig. De re-releases moeten nog toegevoegd worden(de Jacques Tati-films, de spektakelfilms van Samuel Bronston, een paar volksfilms van Edith Kiel …), een aantal titels staan er dubbel in (‘Panic in New York’ was de Belgische titel voor ‘God told me to’, regie Larry Cohen) en van sommige films vind ik nergens een spoor terug (zou ‘L’homme objet’ uit 1978 misschien een alternatieve titel zijn voor ‘Le dernier amant romantique’ van Just Jaeckin, de website http://www.imdb.com geeft als Spaanse titel voor deze film ‘Hombre objeto’).
  Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: