Peter Ustinov in Antwerpen

Peter Ustinov tijdens zijn bezoek aan Antwerpen in oktober 1978

 

Nu we in het Antwerpse straatbeeld her en der affiches zien opduiken voor de theatervoorstelling ‘Moord op de Nijl’ (Fakkelteater vanaf 3 mei), denken we onverwijld terug aan de herfst van 1978.

Niemand minder dan Peter Ustinov (°1921 – + 2004) kwam toen in Antwerpen de Agatha Christie-verfilming ‘Death on the Nile’ (1978) voorstellen aan de pers.
Zoals algemeen geweten speelde Ustinov in deze John Guillermin-film voor het eerst de rol van Hercule Poirot, de Belgische ‘master of deduction’-detective die in tal van Christie-boeken de meest ingewikkelde misdaden wist op te lossen.

‘Death on the Nile’ sierde de bioscoopaffiches in hetzelfde jaar als ‘Saturday night fever’, ‘Thank god it’s Friday’ en ‘Grease’.
Het leek dan ook een grote gok om in een periode die gedomineerd werd door jeugdig geweld uit te pakken met een oerklassieke ‘whodunit’ waarin de belangrijkste rollen weggelegd waren voor 50-plussers. Naast Ustinov zien we immers ook nog krasse knarren als David Niven, Jack Warden, George Kennedy en Bette Davis (toen vooraan in de zeventig) onder de loden Egyptische zon paraderen.

 

Belgische affiche van ‘Death on the Nile’

 

Producers John Brabourne en Richard Goodwin hadden enkele jaren voordien al gescoord met de Poirot-verfilming ‘Murder on the Orient Express’ (1974, Sidney Lumet, toen met Albert Finney in de rol van de ‘Belgian sleuth’).
Voor ‘Death on the Nile’ wisten ze de crème de la crème van de internationale filmwereld te strikken. Anthony Shaffer (‘Frenzy’, ‘The Wicker Man’) schreef het scenario, Jack Cardiff (‘The Red Shoes’, ‘The African Queen’) deed het camerawerk, Fellini-huiscomponist Nino Rota zorgde voor de sfeervolle muziek en John Guillermin (bekend van de blockbusters ‘Towering Inferno’ en ‘King Kong’) blikte alles vakkundig in.

Het resultaat was een film die door iedereen kon worden gesmaakt. In het maandblad ‘Film en Televisie’ van december 1978 vatte Gaston Weemaes het mooi samen: ‘Het komt helaas minder en minder voor dat een voor een zo ruim mogelijk publiek bedoelde film op dergelijke wijze getuigt van de goede smaak, intelligentie en enorme vakkenis van alle betrokkenen’.
Vooral visueel was de film een waar festijn. Wie de film zag, kreeg meteen zin om zelf Aboe  Simbel of de Egyptische piramides te ontdekken.

Om de lancering van ‘Death on the Nile’ de nodige ruchtbaarheid te geven, had cinematycoon en baas van Excelsior Films Georges Heylen niemand minder dan Peter Ustinov uitgenodigd in Antwerpen.
Het was niet het eerste bezoek van Ustinov aan de Scheldestad. In september 1961 was hij al in België geweest voor de promotie van zijn eigen film, de satirische komedie ‘Romanoff and Juliet’. Tijdens die promotietour was er ondermeer een avant-première in de Anvers Palace (Appelmansstraat) waar Ustinov door BRT-medewerkster Annie Declerck aan het publiek werd voorgesteld.

 

Ustinov, burgemeester Mathilde Schroyens en Georges Heylen

 

Het bezoek naar aanleiding van ‘Death on the Nile’ ging gepaard met het obligaat handjesschudden en toasten met politieke prominenten. Zo was er de ontvangst op het stadhuis door burgemeester Mathilde Schroyens en de ontmoeting met provinciegouverneur Andries Kinsbergen.
De foto getrokken in de Vlaeykensgang doet ons vermoeden dat er ook culinair getafeld werd in de Sir Anthony Van Dijck.

 

Peter Ustinov naast provinciegouverneur Andries Kinsbergen

 

De ontmoeting met de pers groeide naar verluidt uit tot een ware one-man-show van Ustinov. ‘Een Ustinov-perskonferentie is met name geen perskonferentie maar een opeenvolging van sketchen. Met schijnbaar onuitputtelijke fantazie releveert Ustinov zich daarin als een briljant animator”, schreef Hilde Van Gaelen in ‘Film en Televisie’ van februari 1979. Ze voegt eraan toe: ‘Van het ene moment op het andere wordt hij al deze mensen: de presentator van de Japanse TV, een Brit op de Champs-Elysées, een man van de Zwitserse douane, een (ascetische) Egyptische censor, een akteur uit Leningrad en een prokureur uit Luik. Tot Bette Davis in persoon.’

 

Peter Ustinov met Georges Heylen in de Vlaeykensgang

 

‘Death on the Nile’ bleef uiteindelijk 21 weken op de affiche staan te Antwerpen: 8 weken in Ciné Rex en 13 weken in Ciné Ambassades.

Van Ustinovs bezoek aan Antwerpen in 1978 hebben we helaas geen Antwerpse Kinema Aktualiteiten gevonden bij Patsofilm op YouTube. Wel een ander pareltje. Producers John Brabourne en Richard Goodwin pakten na ‘Death on the Nile’ uit met een andere Christie-verfilming. In 1980 volgde het Miss Marple-verhaal ‘The Mirror Crack’d’. Acteur Edward Fox stelde de film voor tijdens een door het weekblad Story gesponsorde avant-première in Antwerpen op 26 maart 1981. ‘Het kruim van onze nationale showbusiness’ waren echter de echte vedetten op de rode loper. Ontdek Micha Marah, Nicole en Hugo, Miek en Roel, Rita Deneve, Will Ferdy en Ann Christy in dit prachtig tijdsdocument.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: