Made in Holland: de films van Paul Verhoeven in Antwerpen

'Turks Fruit ' in Ciné Pathé (De Keyserlei)

 

Een lange rij wachtenden op de De Keyserlei om een zitje te bemachtigen in Ciné Pathé. Op het programma ‘Turks Fruit’  (1973) van Paul Verhoeven.
Nederlandse films hadden in de jaren ’70 veel succes in Vlaanderen. We kunnen het ons nu nog moeilijk voorstellen. Films van onze noorderburen geraken nog amper de grens over. In het beste geval krijgen ze een Vlaamse remake (In Oranje, Alles is Liefde).

Veertig jaar geleden waren we echter zeer nieuwsgierig naar alles wat van boven de Moerdijk kwam. Radio Veronica bracht de Nederpop in onze huiskamers, we keken met blozende kaken naar taboebrekers Barend Servet en Sjef Van Oekel op de VPRO, grensstadjes als Sluis en Hulst floreerden dankzij Belgische bezoekers aan de sexshops. En de films van Wim Verstappen en Paul Verhoeven toonden beelden waar de Vlaamse film nog lang niet aan toe was.

 

Perslunch voor 'Turks Fruit' (1973) in restaurant Sir Anthony Van Dyck (v.l.n.r. journalist Fernand Papon, Monique van de Ven, Georges Heylen en Rob Houwer)

 

Het waren vooral de films van de tandem Rob Houwer – Paul Verhoeven die in Antwerpen op veel bijval konden rekenen. Houwer als producent, Verhoeven als regisseur. En daarnaast was er nog Gerard Soeteman. Zijn verdienste als scenarioschrijver voor de Nederlandse films van Verhoeven mag zeker niet onderschat worden.

Iedere Vlaamse jongen kende ‘Floris’, de televisieserie over de middeleeuwse ridder die samen met de fakir Sindala allerlei spannende avonturen beleefde. Op de BRT in 1970 uitgezonden als onderdeel van het ‘Tip Top’-programma van Nonkel Bob. Wat we toen niet wisten, was dat Paul Verhoeven hiermee zijn visitekaartje afgaf.

Met ‘Wat zien ik’ (1971), de verfilming van een roman van Albert Mol, veroverden Verhoeven en Houwer voor het eerst de bioscopen. Niet alleen in Nederland. Georges Heylen kocht met Excelsior Films de rechten voor België. Het was één van de eerste grote successen van de nog jonge distributiefirma. Wekenlang draaide de film voor een volle Ciné Pathé.

 

Perslunch voor 'Turks Fruit' (1973) in Sir Anthony Van Dyck, rechts van mevrouw Heylen zitten Paul Verhoeven en Jean Zeguers (secretaris-generaal Rex-concern)

 

Excelsior Films verdeelde ook de volgende films van Paul Verhoeven in België. ‘Turks Fruit’ en ‘Keetje Tippel’ brachten heel Antwerpen op de been. Heylen verdiende goed geld aan deze films.

Het was dan ook niet verwonderlijk dat producent Houwer enkele jaren later Heylen zover kreeg om financieel te participeren in ‘Soldaat van Oranje’ (1977), de ambitieuze verfilming van de oorlogsavonturen van Erik Hazelhoff Roelfzema.
Op de Antwerpse galapremière van ‘Soldaat van Oranje’ was Verhoeven niet aanwezig. De belangrijkse akteurs en Houwer waren er wel. Verhoeven had het moeilijk met het feit dat Houwer alle publiciteit naar zich toe trok. Het kwam dan ook tot een voorlopige breuk tussen de twee wonderboys.

Bekijk aandachtig de Belgische affiche van ‘Soldaat van Oranje’. Blijkbaar had men hier ten lande meer vertrouwen in de James Bond-achtige titel ‘In geheime opdracht van Hare Majesteit’. Het filmtijdschrijft ‘Cinema Magazine’ suggereerde zelfs dat de distributeur hiermee de filmconsument in verwarring wou brengen. Op hetzelfde moment draaide immers het nieuwe 007-avontuur  ‘The spy who loved me’ in de Calypso-zalen. Nog grappig op de affiche is de slogan ‘Avonturen en Suksesen met Grieten en Granaten’. Enige subtiliteit was het publiciteitsdepartement van Excelsior Films duidelijk vreemd.

 

Belgische affiche van 'Soldaat van Oranje' (1977)

 

Voor zijn volgende film zou Verhoeven in zee gaan met Joop van den Ende. Met ‘Spetters’ (1980) schetste hij een eigentijds beeld van de Nederlandse arbeidersjeugd. Ook de Antwerpse jongeren konden de Excelsior-film wel smaken. Na Monique van de Ven introduceerde Verhoeven nu Renée Soutendijk bij het grote publiek.

Excelsior Films bracht nadien ook nog Verhoevens eerste Amerikaanse film ‘Flesh + Blood’ (1985) uit, alsook zijn internationale doorbraak ‘Robocop’ (1987).

De Antwerpse Kinema Aktualiteiten waren erbij toen Verhoeven in 1985 in Antwerpen was voor de première van ‘Flesh + Blood’. In zijn gezelschap was de toen nog zo goed als onbekende Jennifer Jason Leigh. Geniet even mee.
‘Basic Instinct’ was uiteindelijk de laatste Verhoeven-film die in de bioscopen van het Rex-concern te zien was.  Het was in mei 1992 tevens één van de laatste grote publiekstrekkers in Ciné Rex. De film bleef om en bij de 40 weken op de affiche te Antwerpen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: