Cinema Metro: the lion that roared

Affiche van 'The Time Machine' (1960, George Pal)

 

Bijna 50 jaar domineerde de imposante cinema Metro de Antwerpse Anneessensstraat. De monumentale gevel, de calicot van 64 vierkante meter, de naam in grote, rode letters boven de luifel … Er waren nog andere bioscopen in de Anneessensstraat, maar ze verzonken in het niets naast de Metro.

Cover van de brochure ter gelegenheid van 10 jaar Ciné Metro

 

‘In bepaalde steden heb je zalen met een eigen identiteit, zo programmeer je de goedgemaakte actieprent liefst in de Eldorado in Brussel en de Metro in Antwerpen’.  Dat zei kersvers filmdistributeur Jan Verheyen in Knack (19/10/1988).
Verheyen had overschot van gelijk. In Ciné Metro kon je terecht voor actie in de overtreffende trap. Wie in de jaren ’70 fan was van Charles Bronson heeft waarschijnlijk menig uurtje in de Metro gesleten.
Er waren in Antwerpen natuurlijk wel meer zalen die een bepaald profiel hadden. In de Rubens kon je terecht voor de groots opgezette spektakelfilm (genre ‘Lawrence of Arabia’ en ‘Cleopatra’), de Capitole was de pleisterplaats voor wie niet vies was van een B-film en Ciné Odeon vertoonde vooral de betere Franse film.
 
 

Programma Ciné Metro (18/01/1963)

 

Maar terug naar Ciné Metro.
Op het einde van de 19de eeuw was er in de Anneessensstraat 22 al een schouwburg gevestigd waar je terecht kon voor operetten en revuetheater. Toen nog onder de naam Scala.
Na een brand in 1906 werd de zaal heropgebouwd en was het ook mogelijk om er films te vertonen.
Op 16 december 1944 sloeg een V2-bom in op cinema Rex. De impact was zo groot dat ook de aanpalende Scala totaal werd vernietigd.
Na de tweede wereldoorlog startte men met de heropbouw van de zaal. Dit liep blijkbaar niet zo vlot. De oorspronkelijke bouwheer hield er mee op en het was uiteindelijk de Amerikaanse firma Metro Goldwyn Mayer die de werken voltooide en er in 1947 cinema Metro van maakte.
Een zaal met maar liefst 1650 zetels!
 
 
 
 
 
 
Uit een brochure die cinema Metro in 1957 uitgaf voor haar tiende verjaardag leren we dat alle toptitels van MGM er werden vertoond: Gone with the Wind, The Great Caruso, Quo Vadis, An American in Paris, Blackboard Jungle …
Later volgden nog ‘Jailhouse Rock’, ‘North by Northwest’ en natuurlijk ‘Ben Hur’.
 
 

Première van 'God forgives, I don't' (Terence Hill/Bud Spencer) in ciné Metro (26/01/1973)

 

 
In 1962 verkocht MGM de zaal aan Georges Heylen. De Amerikaanse filmstudio produceerde nog te weinig publiekstrekkers om de zaal rendabel uit te baten.
 
Het Rex-concern maakte van de Metro een zaal voor publieksfilms in de ruimste betekenis: westerns, griezelfilms, oorlogsfilms, actieprenten, de Disney-klassiekers … Ze kwamen er allemaal tot hun recht.
 
 

Affiche van 'St. Ives' (1976) met Charles Bronson

 
 

Foto's van Ciné Metro uit Weekend Knack van 08/01/1992

 

 
In de zomer van 1981 startte een eigen verbouwingsploeg van het Rex-concern (o.l.v. Guido Heylen, zoon van) met de ontdubbeling van de Metro.
Benedenverdieping en balkon werden omgetoverd tot aparte bioscopen. Tijdens de werken bleef de zaal gewoon open. Het balkon kwam eerst aan de beurt. Op de ‘parterre’ kon je blijven kijken naar films als ‘Death Hunt’ (Charles Bronson!) en ‘Master with cracked fingers’ (Jackie Chan). Het geklop en geboor moest je er af en toe wel bijnemen.
Op 26 november opende Ciné Metro II feestelijk met de twintigste Disney-animatiefilm ‘The fox and the hound’. Tekenaar Wolfgang Reitherman kwam samen met levensgrote Disney-figuren naar de Anneessensstraat om de zaal te openen.
De Antwerpse Kinema Aktualiteiten legden de festiviteiten op pellicule vast.
 
 
 
 
 
 
 
Enkele weken later (25 december) kregen de Antwerpenaren als kerstcadeau de vernieuwde Metro I. Ook hier was de openingsfilm ‘The fox and the hound’, terwijl in Ciné Metro II de Monty Python-film ‘Time Bandits’ in première ging.
De transformatie van het Metro-complex was zeker een geslaagde operatie. De twee zalen waren ruim (zaal I had 568 zitjes, zaal II had er 400), hadden elk een groot scherm en de geluidskwaliteit was prima.
 
 

De Streekkrant - Antwerpen (december 1981)

 

 
Nog een leuk weetje met betrekking tot de vernieuwing van de Metro houdt verband met de naamkeuze.
Toen het balkon was omgebouwd tot een aparte zaal speelde Georges Heylen met het idee de zaal te openen onder de naam Ciné Antverpia. Een lokale naam, dit naar analogie met de Rubens, de Sinjoor …
In de AUB van 20 november 1981 (één week vóór de opening) wordt de naam Antverpia ook effectief gelanceerd.
Gelukkig koos men in laatste instantie voor het beter-in-de-mond-liggende en minder chauvinistische Ciné Metro II.
 

Aankondiging opening Ciné Antverpia (Metro II) in AUB nr. 846 (20/11/1981)

 

 
Het faillissement van het Rex-concern in september 1993 betekende ook het einde van beide Metro’s.
De laatste films op het programma waren ‘Dennis the menace’ (Metro I) en ‘Sniper’ met Tom Berenger (Metro II).
De leeuw zou er nooit meer brullen.
 
 
Advertenties

5 Responses to Cinema Metro: the lion that roared

 1. Filmfan says:

  Mooie site !

  Heeft er iemand een idee rond welke tijd een film in de Rex 5 frank kostte ? Ik heb nog enkele kaartjes liggen met die prijs er op. Op de achterkant staat een stempel (rood) met het logo van de Rex (Kroon + Antwerpen’s prachtkinema). Alvast bedankt !

  • cinantwerp says:

   Bedankt voor je reactie.
   Op je vraag kan ik niet met zekerheid antwoorden. In het boek ‘Het paleis om de hoek’ van Frank Heirman lees ik het volgende: ‘Begin jaren dertig liepen de prijzen uiteen van 1 frank in een slonzige wijkzaal als Victoria tot 6 frank in paleizen als Anvers Palace en Pathé.’ (Pagina 56). De Rex ging open in 1935 en profileerde zich meteen als de meest moderne bioscoop van Antwerpen. Wellicht zullen de inkomprijzen van de Rex dan ook wel rond de 5 frank geschommeld hebben.
   Wat evenwel niet wel zeggen dat jouw kaartjes uit die periode dateren. Wanneer er een prijsverhoging werd doorgevoerd (bv. van 120 naar 125 frank) gebeurde het wel eens dat men de oude voorraad inkomkaartjes (van 120 frank) verder gebruikte, aangevuld met een extra ticket van 5 frank.

 2. tim s says:

  Beste, wat is de bestemming van Ciné Metro nu?
  Alvast bedankt!

  • cinantwerp says:

   Beste Tim,
   Dank voor je interesse.
   Na het faillissement van het Rex-concern in september 1993 bleef de Metro (Anneessensstraat 22) een paar jaar leeg staan.
   In de lente van 1995 maakte makelaar EPMC bekend dat er op de gronden van de bioscopen Rex, Metro, Ambassades en Odeon een nieuw bioscoopcomplex zou komen. De Franse bioscoopketen Gaumont zou voor de uitbating van de zalen zorgen.
   In maart 1996 startte men dan met de sloop van de oude cinema’s.
   Op 17 december 1997 gingen de 17 Gaumont-zalen open voor het publiek.
   Een goede twee jaar later (april 2000) neemt UGC de Antwerpse Gaumont-zalen over. Als reden van de verkoop haalde Gaumont aan dat ‘één complex onvoldoende is om door te kunnen breken in België’.
   Nog veel leesplezier met mijn blog.
   Groeten,
   Frank

   • tim s says:

    Dag Frank, bedankt voor je reactie! Ik vreesde al dat het pand verdwenen zou zijn. Als niet-inwoner van Antwerpen wist ik niet dat daar nu UGC gebouwd is.
    Jammer als je de oude foto’s ziet 😉

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: