Antwerpen Tativille

Belgische affiche voor de re-release van 'Playtime' (1967)

 

Dat Jacques Tati, de grote Franse komiek-regisseur (°1907 +1982), ooit te gast was in Antwerpen is nog door weinig mensen geweten.

Het was in april 1977. De Franse komische cinema zweert op dat moment bij Pierre Richard. En Louis de Funès heeft na een gedwongen rust wegens een hartaanval net zijn comeback gemaakt met ‘L’aille ou la cuisse’.

Jacques Tati is dan net geen 70 jaar en zijn laatste film dateert al van 1974: ‘Parade’, een weinig vertoonde televisiefilm over het circus.

Cover van 'Film en Televisie', april 1968, nr. 131

 

De jeugd kent Tati amper. Zijn films zijn al een tijdje uit roulatie. Na de commerciële en financiële catastrofe van ‘Playtime’ (1967) wordt er beslag gelegd op de eerste vier films van Tati (Jour de fête, Les vacances de Monsieur Hulot, Mon oncle en Playtime). Ze verdwijnen voor jaren in bankkluizen.

Het tij begint te keren wanneer Tati in 1977 eregast is op de uitreiking van de Césars (de Franse Oscars) en wanneer in datzelfde jaar ook de vier meesterwerken opnieuw worden uitgebracht in de Franse bioscopen.

Aankondiging 'Playtime' in AUB nr. 135, april 1968

 

Excelsior Films verwerft de distributierechten voor België en nodigt Tati uit voor een persbabbel in het Congreshotel op de Plantin- en Moretuslei. De journalisten kijken eerst in het visiezaaltje van de Capitole (De Keyserlei) naar ‘Les vacances de Monsieur Hulot’. Johan Anthierens is ook aanwezig en is danig onder de indruk. In zijn bekende stijl schrijft hij nadien in Knack: ‘Als je Jacques Tati in ‘Les vacances de Monsieur Hulot’ in zijn element hebt gezien, dan kots je Louis de Funes uit, word je onpasselijk van André Van Duin en saboteer je de lift die de Mounties naar hun optreden voert.’ (04/05/1977).
Na het persdiner bezoekt Tati nog het Rubenshuis om vervolgens handjes te gaan schudden met de provinciegouverneur.

AUB nr. 137 (april 1968)

 

Tussen april 1977 en februari 1981 worden de vier Tati-films met mondjesmaat in de Antwerpse centrumzalen gedropt. Na ‘Monsieur Hulot’ volgen nog ‘Mon Oncle’ (maart ’78) en Playtime (juli ’79) om dan te eindigen met ‘Jour de fête’.

Aankondiging re-release 'Monsieur Hulot' in AUB, nr. 608 (22/04/1977)

 

Tijdens zijn bezoek aan Antwerpen laat Tati weten bezig te zijn met de voorbereiding van een nieuwe film, ‘Confusion’. Tot concrete realisatie is het nooit gekomen. Tati sterft in november 1982 aan een longembolie.
Mooi dat hij de revival van zijn werk nog heeft kunnen meemaken. Die appreciatie is de jaren na zijn dood enkel nog toegenomen. Het culmineert in de mooie tentoonstelling ‘Jacques Tati deux temps, trois mouvements’ die in het najaar van 2010 ook Gent aandeed.

Aankondiging re-release 'Jour de fête' in AUB nr. 808 (27/02/1981)

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: