Now pay attention: 007 in Cinema Zuid

Publiciteit voor de Antwerpse première van 'Goldfinger' (Weekblad Cinema, 1 mei 1965)

 

In 2012 herdenken we dat het 50 jaar geleden is dat de opnamen begonnen voor de eerste James Bond-film én dat de première plaatsvond van diezelfde film.
In januari 1962 draaide Terence Young op Jamaïca de eerste scènes van ‘Dr. No’, 10 maanden later zag het publiek in het Londense Pavilion Theatre voor het eerst Sean Connery in de rol van 007.

Sean Connery in 'Goldfinger' op de cover van het maandblad 'Film en Televisie' (nummer 94, maart 1965)

 

In januari en februari zal Cinema Zuid (Lakenstraat 14, Antwerpen, www.cinemazuid.be) dit gouden jubileum de nodige luister bijzetten door een vertoning van alle Bond-films met Sean Connery.
‘Wij blikken met plezier terug op het fenomeen, dat wij toch vooral met de jaren 60 associëren en Sean Connery, intussen 80, blijft voor ons de definitieve Bond’, lezen we in het programmaboekje van Cinema Zuid.

Cliché voor 'Thunderball' (Terence Young, 1965)

 

De James Bond-films konden in Antwerpen steeds op een overrompelende belangstelling rekenen. Niet alleen bij de eerste release, maar later ook bij de hernemingen. Het was tot midden jaren ’80 (definitieve doorbraak van de home video) een zomerse traditie om de avonturen van de Britse geheim agent opnieuw in de zalen te droppen. Ciné Astra in de Carnotstraat bleek daarvoor de uitgelezen plek. Het was een zaal waar je in de jaren ’70 steevast terecht kon voor allerlei reprises. Spijtig genoeg was het ook één van de eerste zalen die Heylen sloot toen de zaken minder goed gingen.

Publiciteit voor de Antwerpse première van 'Diamonds are forever' in 'Weekblad Cinema' (6 mei 1972)

 

De hernemingen in Cinema Zuid zijn een uitgelezen kans om die eerste James Bonds nog eens op het grote scherm te zien.
Eind dit jaar mogen we de 23ste film met de held uit de boeken van Ian Fleming in onze bioscopen verwachten. Dan zien we Daniel Craig voor de derde keer als de geheim agent met de dubbel-nul-classificatie in ‘Skyfall’.

AUB, nummer 953, 09/12/1983

 

Als toemaatje vind je hieronder nog een clip van de Antwerpse Kinema Aktualiteiten over de première van ‘On her majesty’s secret service’ in cinema Pathé (De Keyserlei). Weliswaar niet met Sean Connery, maar het is te mooi om het hier niet op te nemen.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: