Roger Moore in Antwerpen voor première ‘Gold’ (1974)

AUB, september 1974, speciale uitgave n.a.v. bezoek Roger Moore aan Antwerpen

 

De lijst met filmcelebrities die tijdens de hoogdagen van de Antwerpse cinema’s een bezoek brachten aan de Scheldestad is lang en indrukwekkend. Sophia Loren, Claudia Cardinale, Nastassja Kinski, Charlton Heston, Peter Ustinov, Yves Montand, Sergio Leone, Milos Forman … Allemaal waren ze ooit de gast van cinematycoon Georges Heylen.

Op 6 september 1974 was Roger Moore in Antwerpen voor de continentale première van ‘Gold’, een Engelse avonturenfilm die zich afspeelt in en rond de Zuidafrikaanse goudmijnen.

Ontvangst door provinciegouverneur Antwerpen Andries Kinsbergen

 

Moore was op dat moment al een wereldvedette. bekend bij het grote publiek van de tv-series ‘Ivanhoe’, ‘The Saint’ en ‘The Persuaders’ (‘De Speelvogels’ in het Vlaams). Filmliefhebbers kenden Roger Moore van ‘Live and let die’, de James Bond-film waarin hij voor het eerst te zien was als als de geheim agent met een licence to kill.

In de zomer van 1974 waren in Hong Kong en Bangkok de opnamen begonnen van ‘The man with the golden gun’ en het was dan ook een opvallend scherpe en afgetrainde Roger Moore die begin september werd ontvangen door provinciegouverneur Andries Kinsbergen.

Lunch in restaurant Sir Anthony Van Dijck

 

Moore was niet alleen naar Antwerpen gekomen. Ook zijn ravissante (toenmalige) echtgenote Luisa Mattioli was van de partij, net als regisseur Peter Hunt (bekend van ‘On het majesty’s secret service’, 1969) en Gold-producer Michael Klinger.

Het bezoek van het filmteam verliep volgens een strak patroon, een patroon dat quasi-standaard was voor de ontvangst van alle filmpersonaliteiten die te gast waren bij het Rex-concern en Excelsior Films: ontvangst op de luchthaven van Deurne, ontmoeting met de provinciegouverneur, etentje in het beroemde restaurant Sir Anthony Van Dijck, persconferentie en ’s avonds de grote publiekspremière.

Aankomst aan ciné Rex voor de première van 'Gold'

 

Voor de première van ‘Gold’ werden twee van Antwerpens grootste bioscopen ingeschakeld: ciné Rex (‘Antwerpens Prachtkinema’ op de De Keyserlei, 1120 plaatsen) en ciné Metro in de Anneessensstraat (1650 plaatsen). Beide zalen waren tot de nok gevuld en ook in alle straten van de stationsbuurt was het koppen lopen.

Roger Moore met Gold-producent Michael Klinger in ciné Rex

 

Om één en ander nog wat extra luister bij te zetten waren er optredens van een doedelzakgroep en een majorettenkorps.

Kortom, een zomerse avond in ware Hollywood-stijl.
De foto’s van toen nemen ons mee naar een tijd die jammer genoeg tot het verleden behoort. Internationale filmvedetten spotten op de De Keyserlei is sinds begin jaren ’90 niet meer mogelijk …

Roger Moore feliciteert de Red Hackle Pipe Band

 

Advertenties

2 Responses to Roger Moore in Antwerpen voor première ‘Gold’ (1974)

 1. Jan Pieraert says:

  Het bezoek van Roger Moore aan cine Rex in 1974,ben ik nog niet vergeten.De beelden werden ook in de cine getoond.Vrienden van mij hebben mij dan op het grote scherm gezien.Waar zouden die beelden nu te bekijken zijn of kan ik die niet kopen?

  Roger Moore fan,

  Jan,

  • cinantwerp says:

   Beste Jan,

   Dank voor je reactie.

   Het feit dat je er bij was toen Roger Moore de film ‘Gold’ kwam voorstellen in Antwerpen maakt mij wel een beetje jaloers.

   De ‘Antwerpse Kinema Aktualiteiten’ hebben inderdaad een verslag gemaakt van dat bezoek.
   Geen idee of dat nog ergens te vinden is.
   Cinematek, het Brussels filmmuseum, heeft in haar archief een grote collectie van de ‘Antwerpse Kinema Aktualiteiten’. Wie weet, kunnen ze je daar wel helpen (http://www.cinematek.be). Of ze de film voor jou uit hun archieven gaan opdiepen, is een andere vraag.

   En dan is er nog Patrick Van Nauw uit Zwijndrecht die op You Tube een mooie collectie van de ‘Antwerpse Kinema Aktualiteiten’ heeft geplaatst (tik ‘Patsofilm’ in op de zoekbalk). Geen spoor echter van een reportage over het bezoek van Roger Moore.
   Maar misschien kan Patrick je wel op weg helpen. Ik heb geen persoonlijke gegevens van Patrick, maar na wat ‘googelen’ heb ik ontdekt dat hij een Facebook-account heeft. Wie weet kan je op die manier wel in contact komen met hem.

   Hou me in ieder geval op de hoogte van je zoektocht.

   Groeten,

   Frank

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: