André Van Duin in de Antwerpse cinema’s

Van 5 tot en met 15 januari is André Van Duin te gast in de Antwerpse Stadschouwburg.
Een passend moment om even terug te blikken op de filmcarrière van één van de grote komieken uit Nederland.
In de jaren ’70 groeide Van Duin uit tot een fenomeen in Nederland en Vlaanderen. Dit was voor een groot deel te danken aan zijn theaterrevues die via de TROS op televisie werden uitgezonden. Samen met zijn vaste aangevers Corry Van Gorp en Frans Van Dusschoten zorgde hij voor vermaak voor jong en oud. Door zijn perfect gevoel voor timing en zijn onnavolgbare mimiek slaagde Van Duin erin om van eenvoudige sketches ware klassiekers te maken.

 

Een deel van de sketches uit de jaren ’70 werden gegroepeerd in de compilatiefilm ‘André Van Duin’s Pretfilm’ (1976). Te Antwerpen was deze film te zien in de Calypso-bioscopen (hoek Quellinstraat – De Keyserlei).

Aankondiging voor 'André Van Duin's Pretfilm' in de Antwerpse Calypso

 

In 1981 waagde Van Duin zich aan zijn eerste echte langspeelfilm. ‘Ik ben Joep Meloen’ werd te Antwerpen gelanceerd in de carnavalsperiode van 1982 en bleef uiteindelijk 10 weken op de affiche, waarvan 8 weken in ciné Sinjoor (De Keyserlei, zaal met 1170 plaatsen).

AUB, nr. 857, 5 februari 1982

 

Eind 1982 deed André Van Duin dit succes nog eens over met ‘De Boezemvriend’. Opvallende verschijning in deze prent was de rondborstige zangeres Vanessa. De film liep zes weken in ciné Rex (De Keyserlei) en twee weken in ciné Vendôme (Anneessensstraat).

AUB, nr. 901, 10 december 1982

 

Daarna verdween Van Duin wat uit de belangstelling in Antwerpen. De tv-shows van de komiek waren enkel nog te zien op de commerciële zender RTL4 en door de komst van VTM was er ook minder aandacht voor variété uit Nederland.
Dat Vlaanderen hem anno 2012 nog niet vergeten is, bewijst de belangstelling voor zijn optredens in de Antwerpse Stadsschouwburg.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: