Inleiding

 

De huidige Antwerpse bioscoopwereld heeft nog maar weinig gemeen met het cinemaleven uit de 20ste eeuw (tot pakweg 1993, opening Metropolis).
Tegenwoordig gaan we naar grote bioscoopcomplexen met meer dan 10 zalen en zien we films in uiterst comfortabele en technisch perfecte omstandigheden.De filmpaleizen die her en der in de stad te vinden waren (met een concentratie in de buurt van het Centraal Station), zijn verdwenen. Met wat geluk vind je nog wel wat overblijfselen van toen (cinema Rubens in de Carnotstraat is nu de ‘Universele Kerk van het Rijk Gods’, supermarkt Peeters-Govers in de Offerandestraat was vroeger cinema Festa). maar wie eerlijk is, moet toegeven dat Antwerpen erg slordig is omgesprongen met zijn bioscoopverleden.
Gelukkig is er nog de Roma (Turnhoutsebaan 286, Borgerhout), waar je je een idee kan vormen van de grandeur van vroeger.
Met deze blog willen we terug in de tijd gaan. Naar de jaren ’60, ’70 en ’80 van de twintigste eeuw. Een scharnierperiode.
De gouden jaren ’50 zijn dan achter de rug. De televisie en de toenemende mobiliteit zorgen ervoor dat de cinema’s moeilijke tijden beleven. De buurtbioscopen zijn de eerste slachtoffers en tegen het midden van de jaren ’70 blijven er nog slechts een handvol over.
In Antwerpen plooit cinemabaas Georges Heylen zich terug in de stationsbuurt. Hij verwerft er een quasi-monopolie. Wanneer hij begin jaren ’70 met de distributiefirma Excelsior Films start (min of meer gedwongen omdat hij door een conflict met de Amerikaanse majors amper aan films geraakt om te programmeren in zijn zalen), lijkt hij op rozen te zitten.
De opmars van video, de opening van Kinepolis op de Heizel en de minimale investeringen in het eigen zalenpark doen het Rex-concern uiteindelijk de das om. Begin september 1993 beleven de zalen hun last picture show in absolute mineur.
Op fragmentarische en anekdotische wijze zal deze blog je meenemen op een nostalgische trip naar de tijd van toen. Affiches, programmafolders, persknipsels allerhande zullen het geheel visueel ondersteunen.
Veel leesplezier.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: